Location: Pääkaupunkiseutu

Robottiruohonleikkurit ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina, mutta eivät aivan yhtä nopeasti kuin muissa Pohjoismaissa tai Virossa. Suurimmiksi hyödyksi listataan useimmiten työajansäästö, hiljaisuus ja energiatehokkuus. Robotit pitävät nurmen jatkuvasti siistinä ja jatkuva leikkuu tarkoittaa myös, ettei leikkuujätettä tarvitse kerätä.  

Alltime päätti testata kahta robottiruohonleikkuria asiakaskohteessaan Espoossa kahden viikon ajan – tulokset ilahduttivat sekä työnjohtoa että ohikulkijoita. 

Pilotoitavien koneiden ja testikentän valinta  

Työn laatu ja kiinteistönkäyttäjien turvallisuus ovat Alltimelle prioriteetteja, joten testikohteeksi päädyttiin valitsemaan asiakaskohde Lakiston alueella Espoon pohjoisnurkassa.  

“Alue on riittävän rauhallinen eikä sijaitse lähellä auto- ja jalankulkuliikennettä, joten siellä oli hyvä testata, miten homma lähtee etenemään. Naapurissa sijaitseva golfkenttä edellyttää viimeisteltyä nurmikkoa, mikä nostaa rimamme korkealle – oma alueemme ei saa näyttää huonommalta. Halusimme nähdä, miten robottileikkurit selviävät tästä haasteesta”, kertoo työnjohtaja Hannes Komulainen

Husqvarnan ja Kressin leikkurit valikoituivat testiin myyjän suosituksesta. Ne pystyvät leikkaamaan jopa 10 000 m² vuorokaudessa, mutta kokeilussa rajattiin kumpikin kone hoitamaan noin 5000 m² aluetta, kolmessa osassa. 

Käyttöönotto ja työn jälki 

Alkuasennus vei noin 2-3 tuntia per robotti, ja käyttö osoittautui yllättävän helpoksi. Imurirobottien tapaan leikkurit ilmoittavat puhelimeen mahdollisista ongelmista ja hakeutuvat itse latausasemalle. Kartat ja leikkuualueet ohjelmoidaan sovelluksen kautta ja ohjelmistokin opastaa käyttäjää selkeästi.  

“Ainoa tekninen haaste liittyi sähköliitäntöihin, kun ulkopistorasioita ei löytynyt valmiiksi asennettuna”, kuvaa Komulainen. 

Suurempi haaste on ollut inhimillinen tekijä eli käyttökatkokset, jotka ovat johtuneet ihmisten uteliaisuudesta. Onkin olennaista tiedottaa alueen käyttäjiä siitä, että laitteisiin ei tarvitse koskea. 

“Esimerkiksi yksi ohikulkija pysäytti laitteen stop-painikkeella, kun se pysähdyttyään henkilön läsnä ollessa ei jatkanut matkaansa.”   

Komulainen kertoo haastaneensa robotit heti hiukan pitemmäksi kasvaneella ruohikolla, jolloin ensimmäinen kierros oli roboteille vähän hitaampaa ja työläämpää mutta “kun kone pääsee rytmiin niin se pitää sen kyllä”.  

Säätila vaikuttaa jonkin verran toimintaan, sillä märällä nurmikolla robotti saattaa liukastua.  

“Tietysti sateella leikkaaminen on muutenkin haasteellista ja jälki on paljon rumempaa. Silloin kun satoi paljon laitoin molemmat robotit – tuttavallisemmin Mortin ja Vertin -kotipesälle ja annoin niille pekkaspäivän”, Komulainen vitsailee.  

Kehut ja kiitokset 

Turvallisuus oli yksi tärkeimmistä testauskohteista. Robotissa on herkkiä antureita, jotka pysäyttävät sen pienimmästäkin kosketuksesta. Jos robotti nostetaan ylös, se sammuu automaattisesti. Terät ovat pienet ja sijoitettu turvallisesti robotin keskelle, jonne sormet eivät yllä sivuilta tarttuessa.  

“Robottiruohonleikkurit ovat toimineet hyvin asukkaidenkin ollessa paikalla. Meillähän on ko.kohteessa kaikenlaisia asukkaita nuorista vanhoihin ja liikuntarajoitteisiin, mutta robotit ovat antaneet heidän olla ja asukkaat taasen kiinnittäneet enemmän robotteihin huomiota. Tosi moni ihminen jäänyt katsomaan leikkuria, vähän kuin modernia leirinuotiota katsoisivat – pitkään ja haltioituneena”, Komulainen hymyilee. 

Sähkökäyttöiset robottileikkurit eivät syyttä myöskään kerää kiitosta hiljaisuudestaan. 

“Ääni muistuttaa lähinnä etäistä suhinaa, melkein kimalaistakin hiljaisempaa”, Komulainen kuvailee. 

Lopputulos 

“Pakko myöntää, että olen jo aika kiintynyt näihin robotteihin. En haluaisi Mortista ja Vertistä luopua”, Komulainen sanoo.

Robottileikkureihin investoiminen maksaa itsensä takaisin Komulaisen mukaan noin kahdessa vuodessa. Positiivisen käyttökokemuksen johdosta Alltime harkitsee pääkaupunkiseudulla tällaisten uusien työtovereiden palkkausta tulevaisuudessa.

Alltime on julkaissut vuoden 2024 vastuullisuuskatsauksensa. Tämä on Alltimen ensimmäinen julkaisu, jossa kerrotaan strategisesta kehityksestä ja vastuullisuustyön tuloksista Suomessa ja Ruotsissa. Katsaus sukeltaa yleistasolla Alltimen tärkeimpiin kehitysaskeliin ja valittuihin vastuullisuuden kohokohtiin ympäristön, sosiaalisen vastuun, hallinnon- ja talouden osa-alueilla, sekä asiakas- ja työntekijäkertomusten kautta. 

Vastuullisuus osana kasvustrategiaa 

”Liiketoimintamme jatkaessa kasvuaan, kasvaa myös tarve välittää enemmän tietoa julkisesti kehityksestämme ja hallintotavastamme. Ensimmäisen vastuullisuuskatsauksemme julkaisu on merkkipaalu toimintamme läpinäkyvyyden lisäämisessä”, sanoo konsernijohtaja Juha Murtopuro

Vastuullisuuskatsauksensa myötä Alltime valmistautuu EU-sääntelyyn ja CSRD-direktiivin velvoitteisiin. Vaikka raportointivaatimukset eivät vielä koske Alltimea, sen tavoite on kehittää raportointivalmiuksiaan kyseiseen suuntaan ja yritys on mm. toteuttanut kaksoisolennaisuusarvioinnin. 

”Etupainotteisella valmistautumisella pystymme palvelemaan asiakkaitamme paremmin heidän omissa vastuullisuustavoitteissaan”, kertoo Alltime Groupin vastuullisuus-, markkinointi- ja viestintäjohtaja Antti Kalske.   

Keskeiset saavutukset 

Suomen toiminnot näkyvät vahvasti konsernin ensimmäisessä vastuullisuusraportissa. 

Keskeinen saavutus Suomessa on ollut Alltimelle myönnetyt ISO 9001-, 14001- ja 45001-sertifikaatit, jotka täydentävät yrityksen olemassa olevaa RALA-sertifiointia. Lisäksi Suomessa lanseerattiin Alltime Academy -oppimisalusta, yksinkertaistettiin oikeudellista yhtiörakennetta ja toteutettiin kaksoisolennaisuusarviointi yhdessä Ruotsin liiketoimintojen kanssa. Alltime kehitti vastuullisuuttaan myös sisällyttämällä alihankkijoiden päästöt Scope 3 -päästöihinsä ensimmäistä kertaa, otti käyttöön uusia työterveyden ja -turvallisuuden suorituskykymittareita ja laski verojalanjälkensä. 

”Suomen kannalta on erityisen hienoa, että juuri täällä olemme pilotoineet monia innovatiivisia ratkaisuja, kuten sähköiset työkoneet”, Murtopuro esittää.  

Tulevaisuuden tavoitteita  

Suomen organisaatio jatkaa vahvaa panostusta vastuullisuuteen mm. biodiversiteettipalveluiden ja sähköisten työkoneiden käytön laajentamisella. Lisäksi tavoitteet henkilöstön työturvallisuuden lisäämisessä ja kouluttamisessa sekä työvoiman monimuotoisuuden kasvattamisessa tulevat olemaan keskeisiä yrityksen kasvaessa ja laajentuessa. 

”Vastuullisuus on myös pieniä tekoja, joista kasvaa suuria virtoja. Jokainen alltimelainen vaikuttaa vastuullisuuteemme tekemällä turvallisuushavaintoja, säästämällä energiaa ja auttamalla asiakkaitamme heidän vastuullisuustavoitteissaan”, esittää HSEQ-päällikkö Oona Järvenpää.  

Tutustu englanninkieliseen vastuullisuuskatsaukseemme ”Sustainability highlights 2024”
Alltime Groupin sivuilla https://alltimegroup.com/sustainability/

Lisätietoja 
Antti Kalske, markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Alltime Group 
antti@alltimegroup.com +358 40 569 1534