Siivoojan arkea Kevitsan kaivoksella

Puhtauspalvelut
Alltimella voi päätyä työskentelemään hyvinkin erilaisiin ympäristöihin – kuten Bolidenin Kevitsan monimetallikaivokselle. Siivojamme Jenna ja Aulikki kertovat, millaista kaivoksen siisteydestä ja terveysturvallisuudesta huolehtiminen on.
Alltimen siivojaat Bolidenin Kevitsan kaivoksella

Bolidenin Kevitsan monimetallikaivosta voi pitää melko poikkeuksellisena työympäristönä – laajalla kaivosalueella on korkeatasoiset turvallisuusjärjestelyt, ja sieltä voi mitä erilaisimpien siivottavien tilojen lisäksi bongata vaikka louheensiirtoauton. Jenna ja Aulikki toimivat siivoojina puhtauspalvelujemme tiimissä, joka on pitkään huolehtinut kaivoksen siisteydestä ja terveysturvallisuudesta. Tavoitimme heidät kesken kaivoskierroksen ja selvitimme, millaista arki valtavalla kaivosalueella on.

”Aloitin täällä noin 6 vuotta sitten, ja kovastihan työskentely on muuttunut siitä. Kaivos on kasvanut ja lisäksi turvallisuuteen ja siisteyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota,” kertoo Jenna. Aulikki on puolestaan ollut haastatteluhetkellä noin vuoden mukana Kevitsan tiimissä.

Siivooja moppaa Alltimen kaivosasiakkaalla

Käytännössä työpäivä pitää sisällään tyypillisiä siivoojan työtehtäviä: ylläpitosiivouksia jaksotöineen. Toimintaympäristö vaatii siivoojilta kuitenkin erityistä tarkkuutta ja aseptiikan huomioimista.

”Aamulla pakataan reput ja lähdetään kentälle. Välillä pidetään kahvi- ja ruokataukoja, ja päivät päättyvät sitten kuuden maissa,” kertoo Aulikki. Kevitsan siivoojat työskentelevät halutessaan 10 tunnin ja 4 päivän vuoroissa, jolla saadaan varmistettua riittävä palautuminen vapaapäivinä.

Entä millainen työyhteisö kaivokselle on muodostunut?

”Meillä on täällä sellainen hassunhauska, sopivan hullu porukka. Juttua riittää myös muustakin kuin työasioista, mikä on voimavara jaksamisessa,” Aulikki kuvailee työporukkaa. ”Kaikki me ollaan aika erilaisia, mutta sinnikkäitä,” komppaa Jenna. Asennetta vaaditaan myös Aulikin mielestä: ”Ei kannata pelätä haasteita, niistäkin on aina porukalla selvitty. Jonkin verran homma vaatii fyysistä kuntoa ja sopeutuvaisuutta, jos suunnitelmat vaihtuvat lennosta.”

Jaa somessa