Marraskuun pimeys ja talven lähestyminen tuovat haasteita monelle suomalaiselle työntekijälle. Erityisesti ulkotöissä työskentelevät kohtaavat paitsi pimeyden, myös kylmän, liukkaan ja lumisen sään tuomat haasteet. Alltimen työntekijöistä 13 % työskentelee talvisin ulkoalueilla. Nämä talven sankarit mm. kuormaavat ja kuljettavat lunta, hoitavat jääkenttiä, hiekoittavat kulkuväyliä ja hoitavat vesiväyliä.
Talviolosuhteet haastavat kaikkia kiinteistö- ja infra-alan työntekijöitä. Rajallisen valon määrä vaikeuttaa ulkona työskentelyä ja heikko valaistus voi lisätä työtapaturmien riskiä sekä hidastaa työntekoa. Lisäksi pimeys voi vaikuttaa vireystilaan ja tarkkaavaisuuteen, lumi sekä jää tekevät pinnoista liukkaita, minkä lisäksi sateet, tuuli ja nopeat lämpötilanvaihtelut voivat vaikeuttaa ulkotöiden suunnittelua ja toteutusta. Alltimella työntekijät ovatkin talven sankareita, joiden työturvallisuus, -terveys ja työn mielekkyys ovat meille ensiarvoisen tärkeitä.
Arvot ohjaavat arvokasta työtä
Henkilöstöjohtaja Jaana Mäntymaan mukaan Alltimen arvot, luotettavuus, ketteryys, joukkuepeli ja ammattitaito, ohjaavat työn tukea vuodenajasta riippumatta.
”Meille on erittäin tärkeää, että työntekijämme voivat luottaa meihin työnantajana ja voimme tarjota heille ketterästi tukea. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kattavia työterveyspalveluja, jotka huomioivat sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin. Työterveyspalvelumme sovelluksella apua saa mihin vuorokauden aikaan tahansa”, Mäntymaa kertoo.
Talviaikaan kasvava työturvallisuusriskien määrä on ilmeistä, mutta Alltime panostaa fyysisen terveyden lisäksi riskien minimoimiseen psyykkisessä terveydessä.
“Esihenkilötyössä meillä on käytössä välittävän johtamisen malli ja psyykkinen hyvinvointi on osa ns. MIKO (Motivoidu, Innostu, Kokeile ja Onnistu)-keskusteluja. Lisäksi esihenkilöt käyttävät varhaisen tuen mallia, joka on rakennettu yhdessä työyhteisömme ja työterveyshuollon kanssa. Työkyvyn vaihtelu on luonnollinen osa työelämää ja arki ei aina toimi normaalisti. Jos tilanne pitkittyy ja ongelmat toistuvat, niihin puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varhainen tuki on tiivistä yhteistyötä työntekijän kanssa ja arkea helpottaviin asioihin halutaan etsiä yhdessä ratkaisuja”, Mäntymaa avaa.
Alltimessa satsataan myös työntekijöiden ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen.
”Tarjoamme säännöllisesti koulutuksia ja kehittymismahdollisuuksia. Tämä ei koske vain ammatillista osaamista, vaan myös työhyvinvointiin liittyviä taitoja. Talven sankarit ja kesän mestarit ovat meillä yhtä lailla osa joukkuetta, jonka tavoitteena on mielekäs työ ympäri vuoden.”
Pinaattia ja pulleita pipoja
Millaisia vinkkejä Alltimen työntekijöillä on infra- ja kiinteistöalan työntekijöiden talvisen työn haasteisiin? Oikeanlainen varustus ja mm. pulleat eli lämpimät pipot ovat ainakin kohdillaan mutta jos kaamosaika vie voimat niin auttaako Kippari-Kallen konsti eli annos pinaattia?
”Ei tuo ainakaan itselläni toimi”, naurahtaa Rovaniemellä auraustöitä tekevä Marko Myöhänen. ”Karkkia sen sijaan kuluu kyllä talvisin ja jonkin verran energiajuomia pakko myöntää.”
Myöhänen on tehnyt auraustöitä jo 30 vuotta ja on tottunut talviajan haasteisiin. Pimeys ei pohjoisessa kasvaneen Myöhäsen mielialaa juurikaan hetkauta, mutta toki liukkailla keleillä on oltava mieleltään varovaisempi ja valppaampi. Ulkotöiden suurin haaste talvisin tarkoittaa sään vaihteluiden mukaisia vaihtelevia työvuoroja sekä etenkin yötöitä. Työssä jaksamiseen auttaa Myöhäsen mukaan huumori ja oikeanlainen asenne.
”Huumorini kukkii nimenomaan yöaikaan eikä väsyneenä tason edes tarvitse olla kovin korkea”, Myöhänen vitsailee. ”Asenteestahan se jaksaminen on kiinni. Keskityn siihen, että kesällä saa ottaa rennommin.”
Samoilla linjoilla on myös Oulun ja Raahen aluepäällikkö Harri Väänänen.
”Paras vinkkini mielekkääseen työhön on vuodenaikojen ja työn luonteen hyväksyminen. Talvella työ on raskaampaa kuin kesällä mutta keskityn itse siihen, että kevät tulee pian.”