Alltimen puhtauspalvelujen asiantuntija Mari Niinistö toimi yhtenä Taitaja–kilpailun tuomareista keväällä 2025. Alkuvuodesta käydyt semifinaalit huipentuivat Turussa 6.-8.5.2025 käytyyn finaaliin, joka kokosi yhteen eri ammatteihin opiskelevien nuorten huippuosaajia ympäri Suomen. Puhtauspalveluiden laji oli yksi lukuisista kilpailulajeista, joissa nuoret pääsivät näyttämään osaamistaan.
Ammattitaito on Alltimelle tärkeä arvo
”Kisajärjestäjät lähestyivät palvelupäällikköämme Petri Kaukosta, ja kysyivät olisiko meillä sopivaa osaamista tuomarin pestiin. Tuomareiksi valitaan alan ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus siivousalalta. Minulla on sen lisäksi ammatillinen opettajapätevyys ja olen osallistunut semifinaalien tuomarointiin, joten Petri ehdotti minua”, Niinistö kertoo.
Ammattitaito on yksi Alltimen neljästä arvosta, joten tuomarointiin osallistuminen nähtiin sekä tärkeänä arvopohjaisena ratkaisuna että konkreettisena mahdollisuutena tulla tutuksi potentiaalisille tulevaisuuden työntekijöille.
“Ehdin jutella kilpailijoiden kanssa hieman ennen suorituksia ja kuulin, että monet olivat hakeutuneet kilpailuun opettajiensa kannustamina. Tämä oli hienoa kuulla, koska nuoret tarvitsevat positiivista kannustusta niin koulussa kuin työelämässäkin”, Niinistö esittää.
Siivousalan ammattitaitovaatimukset käytännössä
Kilpailu oli jaettu kolmeen moduuliin, jotka suoritettiin kolmen päivän aikana. Kahdessa ensimmäisessä tehtävässä aikaa oli 50 minuuttia ja kolmannessa 30 minuuttia:
- Toimistotilan ylläpitosiivous ja jaksottaiset työtehtävät: Ensimmäisenä päivänä kilpailijat siivosivat toimistotilan, suorittivat jaksottaiset työt sekä alku- ja loppuvalmistelut. Messukeskukseen oli rakennettu kokonainen toimisto kaikkine kalusteineen.
- Kalusteiden peruspuhdistus: Toisena päivänä kilpailijat tekivät perussiivouksen, jossa puhdistettiin pöytä ja tuoli. Pöydällä oli tahra, jossa oli siirappia, kaakaojauhetta ja kahvia. Lisäksi pöydän alta löytyi ”purkka” ja tuolissa oli teippiä. Kangastuoli piti pestä painehuuhtelukoneella.
- Yhdistelmäkonerobotin käyttäminen: Kolmantena päivänä kilpailijoiden tehtävänä oli koota ja ohjelmoida i-mop ja i-walk -robotti niin, että se puhdisti tietyn alueen.
”Nämä olivat tehtäviä, jotka vaativat oikeaa alan osaamista. Tehtävät olivat hyvin työelämälähtöisiä ja samanlaisia, mitä voisimme tehdä työpaikoillamme. Suunnittelimme niitä ohjausryhmässä vuoden”, Niinistö taustoittaa.

Jännityksestä huolimatta kilpailijat loistivat
Kilpailijat tulivat eri puolilta Suomea, mutta itse Turusta ei tänä vuonna tullut finalisteja. Mari Niinistö kuvailee kilpailijoita motivoituneiksi ja hyvin valmistautuneiksi, vaikka tilanne oli varmasti jännittävä.
”Ensimmäisenä päivänä kilpailijat olivat mielestäni jännittyneitä, mutta loppua kohden tunnelma rentoutui. Kaiken kaikkiaan tunnelma kisassa oli todella hyvä ja vaikka itsellänikin oli paljon tarkkuutta vaativaa tuomarointityötä, nautin ympäröivästä ilmapiiristä”, kehuu Niinistö.
Kisan tuomarointi on tarkkaa työtä, jossa tehtävästä riippuen 2-3 tuomaria arvioi yhtä kilpailijaa kerrallaan. Tuomareita oli kaikkiaan seisemän kuten finalistejakin. Arvioinnissa otetaan huomioon lukuisia eri kriteerejä kuten ergonomia, työturvallisuus, kestävän kehityksen huomioiminen ja työn laatu.
“Erityisen haastavaa oli se, että kaikki tapahtui avoimessa tilassa, jossa yleisö ja kilpailijoiden ”huoltajat” eli opettajat seurasivat tarkasti suorituksia. Piti olla tosi tarkkana. Kirjoitin koko ajan muistiinpanoja, jotta voisin tarvittaessa perustella arviointejani”, selittää Niinistö.
Arviointi tehdään aina perustellusti, ja jokaisen tehtävän jälkeen päätuomari käy läpi kilpailijan ja hänen huoltajansa kanssa, miksi pisteet muodostuivat sellaisiksi kuin muodostuivat.
Tulevaisuuden siivousalan ammattitaito
Ammattitaito vaatii alati muuttuvassa maailmassa ylläpitämistä. Siivoojia kannustetaankin Alltimella hankkimaan alan tutkinto ja heille on lisäksi tekeillä oma perehdytys, jossa huomioidaan toimialakohtaisuus.
Niinistön mukaan ammattitaito syntyy koulutuksista mutta tietysti myös työkokemuksesta. Se on laajaa osaamista työn eri tekijöistä kuten aineet, välineet, koneet, asiakaspalvelu, robotiikka ja aseptiikka.
“Siivoussalalla tarvitaan sellaista moniosaajaa, joka hallitsee aineet, välineet, koneet sekä menetelmät ja osaa tehdä työnsä ergonomisesti ja työturvallisesti. Tärkeää on halu pysyä ajan tasalla kehityksessä ja kouluttautua koko ajan lisää. Lisäksi positiivinen suhtautuminen esim. robotiikkaan ja halu kehittää työtään ovat eduksi. Eikä sovi unohtaa sitäkään, että osaa hallita asiakaspalvelun, toimii hyvin ryhmässä, ja on hyvä sekä tasapuolinen työkaveri”, Niinistö summaa.

Kuvat: Kateryna Vanhela Novida ja Heli Laitinen / Skills Finland