Maria Wiren teki rohkean ratkaisun ja vaihtoi alaa lähes 25 vuoden kaupan alan työrupeaman jälkeen. Ystävältä tulleen vinkin johdosta Maria nauttii nyt työstään ulkoalueiden parissa Espoossa Alltimen työhön osallistuvana työnjohtajana.
Kerro hiukan taustastasi
Työskentelin kaupan alalla 24 vuotta ennen kuin tein päätöksen lähteä opiskelemaan puutarhuriksi. Korona-aikana irtisanouduin vakituisesta työsuhteesta – päätös, jota monet pitivät hulluna. Työ ei vain enää antanut minulle mitään. Mietin, mitä osaisin tehdä ja mistä todella tykkään. Siitä lähti idea puutarhuriksi ryhtymisestä. Kävin koulutuksen Rajamäen TTS:llä, mistä valmistuin toukokuussa 2022.
Miten päädyit Alltimelle ja kauanko siitä on aikaa?
Aloitin Alltimella toukokuussa 2023, josta on nyt kaksi vuotta. Sain vinkin ystävän ystävältä siitä, että Alltimella pääkaupunkiseudulla tarvitaan ulkoalueiden työntekijöitä. Laitoin hakemuksen, kävin työhaastattelussa, ja seuraavalla viikolla tuli jo ilmoitus, että “tulepas käymään täällä allekirjoittamassa työsopimus.”
Olin ensimmäinen puutarhuri Alltimessa pääkaupunkiseudulla ja aloitin Espoon Asuntojen asiakkuutemme ensimmäisissä 16 kohteessa ulkoalueilla. Auttelin pääkaupunkiseudun työnjohtajia noissa kohteissa siellä täällä kunnes voitimme lisää kohteita ja siirryin hoitamaan ns. L3-asiakkuutta kokonaisuutena, koska siellä kuuluu ulkoalueiden hoitoon kaikki osa-alueet pensaiden leikkauksesta auraukseen. Saimme siellä nopeasti aikaan haluttua tulosta ja työn laadusta ja tyylistäni tykättiin niin paljon sekä Alltimella että kaupungilla, että nousin siitä työtä tekeväksi työnjohtajaksi.
Millaista on työhön osallistuvan työnjohtajan arki Alltimella Espoossa?
Arki on antoisaa ja kiireellistä. Siellä näkyvät kädentaidot, hyvät työkollegat ja joukkuehenki. Meillä on hyvä työnjohto, josta saa tukea tosi hyvin kaikille ajatuksille ja tekemisille. Luottamus tekemiseeni kentällä on vahva, ja palautetta saa välittömästi. Se annetaan kunniakkaasti, niin positiivinen kuin negatiivinen.
Mikä on parasta työhön osallistuvan työnjohtajan työssä?
Jokainen päivä on erilainen, ja se kiitos mikä tulee asiakkailta kentällä – se on positiivisinta. Tietysti myös joukkuepeli ja henki tiimissämme on aivan järjetön. Kun aletaan tekemään, niin asioita todella tapahtuu.
Mieleenpainuvin työpäiväsi tai hetki työurallasi Alltimella?
Kaikki päivät ovat niin erilaisia, että jokainen päivä on mieleenpainuva. Jokaisessa on jotain erityistä.
Mitkä taidot ovat tärkeitä työhön osallistuvan työnjohtajan työssä?
Positiivisuus, jota pystyn antamaan tiimiläisille ja muille kollegoille sekä asiakkaille. Asiakkaat pitävät erittäin tärkeänä, että heihin ollaan yhteydessä kaikesta tekemisestä ja ollaan näyttävästi siellä kentällä. Kommunikaatio niin tiimille kuin asiakkaan suuntaan on tässä työssä hyvin keskeistä.
Mikä motivoi ja innostaa sinua työssäsi?
Se, että saan olla luonnon kanssa tekemisissä. Sää ei haittaa, vaikka tulisi pieniä kiviä taivaalta, koska saan olla pihalla ja tehdä sitä työtä, mistä oikeasti tykkään. Pääsen käyttämään puutarhurin taitojani joka päivä. Kitkeminen on lempityötäni. Se on ”aivot narikkaan” -työtä. On mukavaa, kun saa istua polvien päällä ja nyppiä rikkaruohoja. Se on sellaista, mistä minä tykkään, mutta mistä monet muut eivät pidä.
Miksi viihdyt juuri Alltimella?
Alltime on hirveän kannustava ja tukee tekemisissään. Meillä on hyvä porukka ja Alltime on kasvanut positiivisesti sen aikana, kun olen ollut töissä täällä.
NÄIN MARIA HOITAA TÄMÄN
Vapaa- aika: Viettää aikaa ystävien kanssa.
Selviytyminen autiolla saarella: Ottaisi mukaan, parhaan ystävänsä, kirjan sekä paljon positiivista mieltä.
Ystävän yllättäminen: Tulee ilmoittamatta kyläilemään.
Robottiruohonleikkurit ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina, mutta eivät aivan yhtä nopeasti kuin muissa Pohjoismaissa tai Virossa. Suurimmiksi hyödyksi listataan useimmiten työajansäästö, hiljaisuus ja energiatehokkuus. Robotit pitävät nurmen jatkuvasti siistinä ja jatkuva leikkuu tarkoittaa myös, ettei leikkuujätettä tarvitse kerätä.
Alltime päätti testata kahta robottiruohonleikkuria asiakaskohteessaan Espoossa kahden viikon ajan – tulokset ilahduttivat sekä työnjohtoa että ohikulkijoita.
Pilotoitavien koneiden ja testikentän valinta
Työn laatu ja kiinteistönkäyttäjien turvallisuus ovat Alltimelle prioriteetteja, joten testikohteeksi päädyttiin valitsemaan asiakaskohde Lakiston alueella Espoon pohjoisnurkassa.
“Alue on riittävän rauhallinen eikä sijaitse lähellä auto- ja jalankulkuliikennettä, joten siellä oli hyvä testata, miten homma lähtee etenemään. Naapurissa sijaitseva golfkenttä edellyttää viimeisteltyä nurmikkoa, mikä nostaa rimamme korkealle – oma alueemme ei saa näyttää huonommalta. Halusimme nähdä, miten robottileikkurit selviävät tästä haasteesta”, kertoo työnjohtaja Hannes Komulainen.
Husqvarnan ja Kressin leikkurit valikoituivat testiin myyjän suosituksesta. Ne pystyvät leikkaamaan jopa 10 000 m² vuorokaudessa, mutta kokeilussa rajattiin kumpikin kone hoitamaan noin 5000 m² aluetta, kolmessa osassa.
Käyttöönotto ja työn jälki
Alkuasennus vei noin 2-3 tuntia per robotti, ja käyttö osoittautui yllättävän helpoksi. Imurirobottien tapaan leikkurit ilmoittavat puhelimeen mahdollisista ongelmista ja hakeutuvat itse latausasemalle. Kartat ja leikkuualueet ohjelmoidaan sovelluksen kautta ja ohjelmistokin opastaa käyttäjää selkeästi.
“Ainoa tekninen haaste liittyi sähköliitäntöihin, kun ulkopistorasioita ei löytynyt valmiiksi asennettuna”, kuvaa Komulainen.
Suurempi haaste on ollut inhimillinen tekijä eli käyttökatkokset, jotka ovat johtuneet ihmisten uteliaisuudesta. Onkin olennaista tiedottaa alueen käyttäjiä siitä, että laitteisiin ei tarvitse koskea.
“Esimerkiksi yksi ohikulkija pysäytti laitteen stop-painikkeella, kun se pysähdyttyään henkilön läsnä ollessa ei jatkanut matkaansa.”
Komulainen kertoo haastaneensa robotit heti hiukan pitemmäksi kasvaneella ruohikolla, jolloin ensimmäinen kierros oli roboteille vähän hitaampaa ja työläämpää mutta “kun kone pääsee rytmiin niin se pitää sen kyllä”.
Säätila vaikuttaa jonkin verran toimintaan, sillä märällä nurmikolla robotti saattaa liukastua.
“Tietysti sateella leikkaaminen on muutenkin haasteellista ja jälki on paljon rumempaa. Silloin kun satoi paljon laitoin molemmat robotit – tuttavallisemmin Mortin ja Vertin -kotipesälle ja annoin niille pekkaspäivän”, Komulainen vitsailee.
Kehut ja kiitokset
Turvallisuus oli yksi tärkeimmistä testauskohteista. Robotissa on herkkiä antureita, jotka pysäyttävät sen pienimmästäkin kosketuksesta. Jos robotti nostetaan ylös, se sammuu automaattisesti. Terät ovat pienet ja sijoitettu turvallisesti robotin keskelle, jonne sormet eivät yllä sivuilta tarttuessa.
“Robottiruohonleikkurit ovat toimineet hyvin asukkaidenkin ollessa paikalla. Meillähän on ko.kohteessa kaikenlaisia asukkaita nuorista vanhoihin ja liikuntarajoitteisiin, mutta robotit ovat antaneet heidän olla ja asukkaat taasen kiinnittäneet enemmän robotteihin huomiota. Tosi moni ihminen jäänyt katsomaan leikkuria, vähän kuin modernia leirinuotiota katsoisivat – pitkään ja haltioituneena”, Komulainen hymyilee.
Sähkökäyttöiset robottileikkurit eivät syyttä myöskään kerää kiitosta hiljaisuudestaan.
“Ääni muistuttaa lähinnä etäistä suhinaa, melkein kimalaistakin hiljaisempaa”, Komulainen kuvailee.
Lopputulos
“Pakko myöntää, että olen jo aika kiintynyt näihin robotteihin. En haluaisi Mortista ja Vertistä luopua”, Komulainen sanoo.
Robottileikkureihin investoiminen maksaa itsensä takaisin Komulaisen mukaan noin kahdessa vuodessa. Positiivisen käyttökokemuksen johdosta Alltime harkitsee pääkaupunkiseudulla tällaisten uusien työtovereiden palkkausta tulevaisuudessa.
Alltime Suomi Oy on voittanut Vantaan kaupungin kilpailutuksen Koivukylän suuralueen katu- ja viheralueiden hoitourakasta vuosille 2025–2029. Sopimus kattaa katujen ja yleisten alueiden kunnossapidon, mukaan lukien viheralueiden hoidon, katujen puhtaanapidon sekä talvikunnossapidon.
Sopimuksen arvoksi on arvioitu noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Sopimuksen kokonaiskesto on neljä vuotta, ja työt alkavat 1.6.2025. Lopullinen sopimusarvo voi vaihdella esimerkiksi sääolosuhteiden ja kunnossapitotarpeiden mukaan.
Koivukylän suuralueeseen kuuluu useita asuinalueita ja puistoalueita, jotka vaativat säännöllistä ja huolellista hoitoa niin kesällä kuin talvellakin. Alltime on hoitanut Vantaan katu- ja viheralueita jo aiemminkin Hakunilan hoitourakassa vuodesta 2022.
”Vantaan kaupungin urakka on meille merkittävä kilpailuvoitto ja on hienoa päästä palvelemaan tuttua tilaajaa pääkaupunkiseudulla”, kertoo Alltimen infrapalveluiden liiketoimintajohtaja Ville Komulainen.
Alltime on viime vuosina kasvattanut toimintaansa katu- ja viheralueiden hoidossa eri puolilla Suomea. Voitetun urakan myötä Alltime vahvistaa asemaansa pääkaupunkiseudun kunnossapitomarkkinoilla.
Lisätietoja
Ville Komulainen, liiketoimintajohtaja, infrapalvelut maalla, Alltime Suomi 010 583 7030 ville.komulainen@alltime.fi
Antti Kalske, markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Alltime Group antti.kalske@alltime.fi p. 040 569 1534
Alltime lyhyesti
Alltimen visiona on kehittyä Pohjoismaiden johtavaksi rakennetun elinympäristön kunnossapitäjäksi. Me hoidamme ennakoivana ja välittävänä kumppanina kiinteistöpalvelut, puhtauspalvelut sekä infrastruktuurin kunnossapidon maalla ja vesillä. Yli 1000 työntekijäämme Suomessa ja Ruotsissa helpottavat asiakkaidemme elämää ylläpitämällä sujuvia ja turvallisia elinympäristöjä. Alltime Groupin omistaa kotimainen pääomasijoitusyhtiö MB Rahastot yhdessä toimivan johdon kanssa.
Miten hallita kymmenien koulujen ja päiväkotien kiinteistöhuoltoa niin, että käyttäjät pysyvät tyytyväisinä ja tekniset järjestelmät toimivat moitteettomasti? Espoon kaupungin Tilapalveluiden laatupäällikkö Atso Selkälän mukaan kiinteistönhoitaja on monesti kuin jääkiekkoerotuomari: jos häntä ei näy eikä kuulu kaikki on hyvin.
Osaaminen ja oikeat tekijät kiinteistöpalveluiden avainroolissa
Espoon kaupunki aloitti kiinteistöhuollon osittaisen ulkoistamisen vuonna 2014, ja nykyään Alltime vastaa kahdesta kaupungin kuudesta ulkoistetusta kiinteistöhuollon alueesta.
”Ulkoistaminen oli käyttäjille suuri muutos eikä haasteilta vältytty. Käyttäjät olivat tottuneet omaan ’Mattiin’, joka teki muutakin kuin vain kävi töissä – hän oli osa yhteisöä. Kun tilalle tuli ulkopuolinen toimija, jouduin aluepäällikkönä istumaan useissa palavereissa selittämässä muutosta. Nyt kun kaikki ovat tottuneet järjestelyyn ja alkuhässäköistä on päästy yli hommat toimivat erinomaisesti” Selkälä kuvaa.
Atso Selkälä aloitti uransa Espoon kaupungilla kiinteistönhoitajana vuonna 1986 ja on päätynyt eri tehtävien kautta laatupäälliköksi. Selkälän vastuualueeseen kuuluu mm. ulkoistettujen kiinteistöpalveluiden sopimusten hallinta, laadunvalvonta kokonaisuutena, kilpailutukset ja asiantuntijuus. Työ on todella monipuolista ja mielenkiintoista. Pitkä kokemus kiinteistöhuollon kenttätyöstä antaa hänelle ainutlaatuisen näkökulman palvelujen arviointiin.
”Kiinteistöhuoltoa on helppo arvioida, kun tietää omakohtaisesti, mitä se on ruohonjuuritasolla. Olen kulkenut jokaisen askeleen tällä alalla. Se auttaa myös eri osapuolten tarpeiden ymmärtämisessä”, sanoo Selkälä.
Atso Selkälällä on lähes 40 vuoden kokemus Espoon kiinteistöistä.
Selkälä mainitsee kiinteistöalan haasteiksi henkilökunnan saatavuuden, motivoituneisuuden, kielitaidon korostumisen, yleistyvän automatisoinnin ja henkilöstön ammattitaidon ylläpitämisen. Lisäksi erityisen tärkeää on käyttäjien tiedottaminen ja ajan tasalla pitäminen.
“Kaikki lähtee kiinteistönhoitajasta, kun oikeat ihmiset saadaan oikeille paikoille, muu hoituu itsestään. Alltime on löytänyt meille oikeat tekijät”, Selkälä kertoo.
Kehittynyt laadunvalvonta varmistaa kiinteistöpalvelujen onnistumisen
Espoossa laadunvalvonnassa halutaan olla edelläkävijöitä. Kiinteistöhuollon onnistumista mitataan Espoon Tilapalveluissa kehittyneellä auditointijärjestelmällä, jota Selkälä ei ole kohdannut vielä muualla.
”Olemme kehittäneet laadunvalvontajärjestelmäämme vuodesta 2014 alkaen. Nyt se toimii huoltokirjassa räätälöidyssä auditointiosiossa, jonka saimme hiottua haluamaksemme kahden vuoden intensiivisen kehitystyön tuloksena”, Selkälä selittää.
Auditoitavia kohteita on n. 400. Kaupunki auditoi kohteet kaksi kertaa vuodessa ja ulkoiset palveluntuottajat auditoivat hoidossaan olevat kohteet neljä kertaa vuodessa sopimuksen mukaisesti. Käytössä ovat omat pohjat jokaiselle vuodenajalle. Tulokset käsitellään kuukausittaisissa seurantapalavereissa.
”Saamme raportteja mm. palveluntuottajittain, rakennuskohtaisesti, kiinteistönhoitajakohtaisesti, auditoijakohtaisesti ja aluekohtaisesti. Käytössämme ovat tarkat numeeriset mittarit. Tavoitteena on neljä pistettä asteikolla 1-5, ja Alltime on yltänyt erinomaiseen tulokseen”, Selkälä kehuu.
Ripeää reagointia ja oma-aloitteista asiakaspalvelua
Kiinteistöhuollon laatua mitataan myös sillä, miten nopeasti ja tehokkaasti auditointien poikkeamiin reagoidaan. Tässä Alltime on Selkälän mukaan onnistunut loistavasti.
”Alltime on reagoinut poikkeamiin täsmälleen oikealla tavalla. Yhteyshenkilömme Alltimella on erittäin jämäkkä ja tehokas. Hän ottaa asiat aina hoitaakseen ja tuloksia syntyy”, Selkälä kiittelee.
Selkälä korostaa myös käyttäjäkokemuksen merkitystä.
”Kiinteistönhoitaja on kuin jääkiekkoerotuomari – jos häntä ei näy eikä kuulu, kaikki on hyvin. Mutta jos homma ei toimi, siitä kuulee kyllä.Paras tilannehan olisi, mikäli kiinteistönhoitaja kokisi olevansa yksi jäsen työyhteisössä.“
Reagoinnin lisäksi Alltime saa Selkälältä kiitosta proaktiivisuudestaan.
“Viime vuonna Kivenlahden asukaspuistossa järjestettiin tapahtuma, jonne Alltime vei koneita ja laitteita, jotta asukkaat saivat tutustua niihin. Etenkin lasten ja lapsiperheiden keskuudessa tämä tapahtuma saavutti huikean suosion. Idean takana oli Alltimen työhön osallistuva työnjohtaja, joka ehdotti asiaa meille. Aivan huikean hyvä juttu, tällaista arvostamme.”
Tulevaisuuden kiinteistöpalvelut: teknologia ja ihmiset rinnakkain
Kiinteistöhuolto on murroksessa: automatisoituminen ja digitalisaatio vaativat uudenlaista osaamista. Samalla osaavan työvoiman saatavuus on alalla suuri haaste.
”Tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän IT-taitoja ja eri järjestelmien hallintaa. Myös asiakaspalvelutaidot korostuvat entisestään”, Selkälä analysoi. ”Siksi järjestämme jatkuvasti täsmäkoulutusta kiinteistönhoitajille. Meillä on ollut esimerkiksi asiakaspalvelu-, ongelmanratkaisu-, maalämpö- ja vesikalustekoulutuksia.”
Droneja käytetään jo nyt esimerkiksi rännitarkastuksissa, ja joissakin kohteissa robottiruohonleikkurit alkavat yleistyä. Selkälä näkee kuitenkin, että kiinteistönhoito säilyy tulevaisuudessakin ihmislähtöisenä alana.
”Työmme on todella ihmisläheistä. On vaikea kuvitella, että kiinteistönhoitajaa voisi kokonaan korvata roboteilla. Teknologia tulee avuksi, mutta ihminen ei katoa tältä alalta. Olen toiminut monen palveluntuottajan kanssa ja on helppo sanoa, että Alltimella katse tulevaan ja oikea ote nykyiseen ovat kiitettävässä tasapainossa”, Selkälä summaa.
Alltimen tunnuksella varustettu huoltoauto Espoon Kivenlahden asukaspuistossa. Vuonna 2024 Kivenlahden asukaspuistossa järjestettiin tapahtuma, jonne Alltime vei koneita ja laitteita, jotta asukkaat saivat tutustua niihin. Etenkin lasten ja lapsiperheiden keskuudessa tämä tapahtuma saavutti huikean suosion.
Alltime valittiin Espoon Asuntojen kilpailutuksessa huolehtimaan Suur-Leppävaaran sekä Matinkylän alueilla kiinteistöhuollosta sekä ulkoalueiden kunnossapidosta ja lumitöistä.
Toistaiseksi voimassa oleva palvelusopimus alkaa 1.5.2025 ja sen arvo on noin 1.1 miljoonaa euroa vuodessa. Kilpailutukseen kuului neljä erillistä aluetta, joista yksittäisen tarjoajan oli mahdollista tulla valituksi korkeintaan kahteen. Alltimen vastuulla on sopimuksen myötä sujuvan ja turvallisen arjen varmistaminen lähes 4500 asunnossa.
Alltimella on ennestään vastuullaan 16 Espoon Asuntojen kohdetta, joiden määrä sopimuksen myötä kasvaa 90 kohteeseen.
“Meille on kertynyt paljon kokemusta Espoon alueesta ja vastaavanlaisista kohteista. Aloitamme työn hyvältä pohjalta ja olemme innoissamme yhteistyön laajentumisesta”, kertoo Alltimen pääkaupunkiseudun aluepäällikkö Sami Karimerto.
Kiinteistöhuolto- ja siivouspalveluiden lisäksi Alltime on voittanut pääkaupunkiseudulla erilaisia infran kunnossapitourakoita Espoossa, Helsingissä, Kirkkonummella ja Keravalla.
Lisätietoja
Sami Karimerto, aluepäällikkö pääkaupunkiseutu, Alltime Suomi sami.karimerto@alltime.fi p. 041 732 0977
Antti Kalske, markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Alltime Group antti.kalske@alltime.fi p. 040 569 1534
Alltime lyhyesti
Alltimen visiona on kehittyä Pohjoismaiden johtavaksi rakennetun elinympäristön kunnossapitäjäksi. Me hoidamme ennakoivana ja välittävänä kumppanina kiinteistöpalvelut, puhtauspalvelut sekä infrastruktuurin kunnossapidon maalla ja vesillä. Yli 1000 työntekijäämme Suomessa ja Ruotsissa helpottavat asiakkaidemme elämää ylläpitämällä sujuvia ja turvallisia elinympäristöjä. Alltime Groupin omistaa kotimainen pääomasijoitusyhtiö MB Rahastot yhdessä toimivan johdon kanssa.
Pohjoismaiden johtava rakennetun elinympäristön kunnossapitäjä Alltime lanseeraa uuden digitaalisen merenkulun turvalaitteiden valvontapalvelun.
Palvelussa merenkulun turvalaitteiden, kuten väyläviittojen kuntoa ja sijaintia valvotaan etäyhteydellä. Reaaliaikaisen datan pohjalta laitteiden vikaantumisiin tai rikkoontumisiin voidaan reagoida nopeasti ja tehokkaasti. Turvalaitteiden digitaalinen etävalvontapalvelu auttaa samalla vähentämään palvelutuotannosta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, kun valvonta vaatii vähemmän veneestä käsin suoritettavaa valvontaa.
Etävalvonta on tulossa ensimmäisenä käyttöön Espoossa, kun Espoon kaupunki teki hankintapäätöksen valita Alltime Suomi veneväylien viittojen digitalisoinnin, huollon ja kunnossapidon kumppaniksi. Alltime tulee digitalisoimaan ja ottamaan kunnossapitoonsa Espoon noin 80 merenkulun turvalaitetta. Seuraavaksi palvelua kyetään tarjoamaan myös muille väylänhoidon asiakkaille ympäri Suomen.
”Olen innoissani päästessämme viemään digitalisaatiota eteenpäin myös väylänhoidossa. Kunnossapidossamme on noin 12 000 merenkulun turvalaitetta Suomessa, joiden valvontaa digitalisoimalla asiakkaamme saavat reaaliaikaista dataa, ympäristöystävällisempää ja tehokkaampaa palvelua. Kiitos Espoon kaupungille lähtemisestä suunnannäyttäjäksi tässä kanssamme. Tämä on väylänhoidon tulevaisuutta,” sanoo Antti Sappinen, liiketoimintajohtaja, Infrapalvelut vesillä, Alltime Suomi.
Alltime Suomi on markkinajohtaja merenkulun turvalaitteiden kunnossapidossa. Yli 60% Suomen meri- ja sisävesiväylien turvalaitteista on sen kunnossapidossa. “Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, miten uudet teknologiat, robotiikka ja tekoäly ovat vahvasti tulossa kaikille kunnossapidon osa-alueille puhtauspalveluihin, kiinteistöpalveluihin sekä infran kunnossapitoon, kuten nyt vesiväylille. Uusien teknologioiden avulla saadaan luotua uusia palveluita sekä reaaliaikaista näkyvyyttä asiakkaille ja käyttäjille. Investoimme vahvasti teknologian hyödyntämiseen toimintamme eri osa-alueilla,” kertoo Juha Murtopuro, toimitusjohtaja, Alltime Group.
Lisätietoja:
Antti Sappinen, liiketoimintajohtaja, infrapalvelut vesillä, Alltime Suomi antti.sappinen@alltime.fi puh. 040 055 7548
Antti Kalske, markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Alltime Group antti.kalske@alltime.fi puh. 040 569 1534
Alltimen visiona on kehittyä Pohjoismaiden johtavaksi rakennetun elinympäristön kunnossapitäjäksi. Me hoidamme ennakoivana ja välittävänä kumppanina kiinteistöpalvelut, puhtauspalvelut sekä infrastruktuurin kunnossapidon maalla ja vesillä. Yli 1000 työntekijäämme Suomessa ja Ruotsissa helpottavat asiakkaidemme elämää ylläpitämällä sujuvia ja turvallisia elinympäristöjä. Alltime Groupin omistaa kotimainen pääomasijoitusyhtiö MB Rahastot yhdessä toimivan johdon kanssa.
Järvenpäässä Alltimen infrapalveluista vastaava työmaapäällikkö Ville Savolainen sai vuoden 2024 ”Alltime-sydän palkinnon” tunnustuksena esimerkillisestä työotteestaan. Palkinto myönnettiin sitoutumisen ja intohimon osoittamisesta omaa työtä kohtaan. Mikä Savolaista eniten työssään innostaa ja miten hän päätyi Alltimelle?
Kerro hiukan taustastasi.
Olen koulutukseltani rakennusmestari ja valmistuin AMK:sta Metropoliasta vuonna 2012. Opiskeluaikana ja valmistumisen aikaan työskentelin Helen Oy:llä kiinteistömestarina. Toimenkuvaani kuuluivat ulkoalueiden ja kiinteistöhuoltotöiden ohjaaminen voimalaitos- ja lämpölaitosalueilla sekä sähköasemat. Sieltä siirryin Helsingin satamalle kenttäpäälliköksi, jossa vastuullani oli Vuosaaren sataman infran ylläpito.
Miten päädyit Alltimelle ja kauanko siitä on aikaa?
Työpolkuni Alltimelle alkoi puskaradion kautta vuonna 2022. En viihtynyt työssäni ja kaipasin jotain uutta. Vanha alihankkijakontaktini vinkkasi Alltimella auki olevasta paikasta ja löysin ilmoituksen netistä. Työnkuva houkutteli ja muutos tuntui luontevalta.
Millaista on työmaapäällikön arki Alltimella Järvenpäässä?
Tehtäviini kuuluu muun muassa viheralueiden kunnossapito ja lumitöiden hallinta. Työ infrapalveluissa hyvin vaihtelevaa vuodenajasta riippuen. Kesäkaudet ovat rauhallisempia, mutta talvella haasteet kasvavat. Sään ennustaminen ja oikea-aikainen liikkuminen ovat avainasemassa – yöaikaan liikenteessä toimiminen vaatii erityisesti tarkkaa suunnittelua.
Mikä on parasta työmaapäällikön työssä?
Pidän työn joustavuudesta ja mahdollisuudesta liikkua paikasta toiseen. Kollegoiden kanssa keskusteleminen ja yhdessä tekeminen tuovat päiviin sisältöä ja mielekkyyttä.
Mieleenpainuvin työpäiväsi tai hetki työurallasi Alltimella?
Ensimmäinen työpäivä, kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Jouduin lisäksi heti haastaviin töihin, sillä kaupungissa oli satanut lunta rankasti ja pitkään. Kaduilla oli lumipolanteita, jotka muuttuivat yhden illan aikana ajokelvottomaksi lumimössöksi, lähes 30cm sohjopatjaksi. Kaupungin asukkailla oli todella kova hätä, kun asuntokaduilla ei päässyt ajoneuvoilla liikkumaan ja tämän takia päivystys puhelin lauloi taukoamatta.
Mitkä taidot ovat tärkeitä työmaapäällikön työssä?
Työssäni korostuvat erityisesti ongelmanratkaisukyky ja sosiaaliset taidot. Käytännönläheinen ote ja kyky toimia erilaisissa tilanteissa ovat välttämättömiä.
Mikä motivoi ja innostaa sinua työssäsi?
Hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa työskentely ja heidän kanssaan ongelmien ratkominen.
Miksi viihdyt juuri Alltimella?
Täällä työkaverit ovat hyviä, ja esimiestä on helppo lähestyä. Alltime erottuu edukseen työpaikkana, sillä yrityksen kulttuuri tukee omistautuneisuutta ja joustavuutta tavalla, joka inspiroi kehittymään.
NÄIN VILLE HOITAA TÄMÄN
Vapaa-aika: Vapaapalokunnassa toimiminen, jossa Ville on ollut vuodesta 2001 lähtien, ajanvietto perheen kanssa, mökkeily ja pientä nikkarointia mökillä.
Selviytyminen autiolla saarella: Mansikoita, jäätelöä ja kahvia
Marraskuun pimeys ja talven lähestyminen tuovat haasteita monelle suomalaiselle työntekijälle. Erityisesti ulkotöissä työskentelevät kohtaavat paitsi pimeyden, myös kylmän, liukkaan ja lumisen sään tuomat haasteet. Alltimen työntekijöistä 13 % työskentelee talvisin ulkoalueilla. Nämä talven sankarit mm. kuormaavat ja kuljettavat lunta, hoitavat jääkenttiä, hiekoittavat kulkuväyliä ja hoitavat vesiväyliä.
Talviolosuhteet haastavat kaikkia kiinteistö- ja infra-alan työntekijöitä. Rajallisen valon määrä vaikeuttaa ulkona työskentelyä ja heikko valaistus voi lisätä työtapaturmien riskiä sekä hidastaa työntekoa. Lisäksi pimeys voi vaikuttaa vireystilaan ja tarkkaavaisuuteen, lumi sekä jää tekevät pinnoista liukkaita, minkä lisäksi sateet, tuuli ja nopeat lämpötilanvaihtelut voivat vaikeuttaa ulkotöiden suunnittelua ja toteutusta. Alltimella työntekijät ovatkin talven sankareita, joiden työturvallisuus, -terveys ja työn mielekkyys ovat meille ensiarvoisen tärkeitä.
Reimarin eli merimerkin asennus osana vesiväylän hoitoa.
Arvot ohjaavat arvokasta työtä
Henkilöstöjohtaja Jaana Mäntymaan mukaan Alltimen arvot, luotettavuus, ketteryys, joukkuepeli ja ammattitaito, ohjaavat työn tukea vuodenajasta riippumatta.
”Meille on erittäin tärkeää, että työntekijämme voivat luottaa meihin työnantajana ja voimme tarjota heille ketterästi tukea. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kattavia työterveyspalveluja, jotka huomioivat sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin. Työterveyspalvelumme sovelluksella apua saa mihin vuorokauden aikaan tahansa”, Mäntymaa kertoo.
Talviaikaan kasvava työturvallisuusriskien määrä on ilmeistä, mutta Alltime panostaa fyysisen terveyden lisäksi riskien minimoimiseen psyykkisessä terveydessä.
“Esihenkilötyössä meillä on käytössä välittävän johtamisen malli ja psyykkinen hyvinvointi on osa ns. MIKO (Motivoidu, Innostu, Kokeile ja Onnistu)-keskusteluja. Lisäksi esihenkilöt käyttävät varhaisen tuen mallia, joka on rakennettu yhdessä työyhteisömme ja työterveyshuollon kanssa. Työkyvyn vaihtelu on luonnollinen osa työelämää ja arki ei aina toimi normaalisti. Jos tilanne pitkittyy ja ongelmat toistuvat, niihin puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varhainen tuki on tiivistä yhteistyötä työntekijän kanssa ja arkea helpottaviin asioihin halutaan etsiä yhdessä ratkaisuja”, Mäntymaa avaa.
Alltimessa satsataan myös työntekijöiden ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen.
”Tarjoamme säännöllisesti koulutuksia ja kehittymismahdollisuuksia. Tämä ei koske vain ammatillista osaamista, vaan myös työhyvinvointiin liittyviä taitoja. Talven sankarit ja kesän mestarit ovat meillä yhtä lailla osa joukkuetta, jonka tavoitteena on mielekäs työ ympäri vuoden.”
Pinaattia ja pulleita pipoja
Millaisia vinkkejä Alltimen työntekijöillä on infra- ja kiinteistöalan työntekijöiden talvisen työn haasteisiin? Oikeanlainen varustus ja mm. pulleat eli lämpimät pipot ovat ainakin kohdillaan mutta jos kaamosaika vie voimat niin auttaako Kippari-Kallen konsti eli annos pinaattia?
”Ei tuo ainakaan itselläni toimi”, naurahtaa Rovaniemellä auraustöitä tekevä Marko Myöhänen. ”Karkkia sen sijaan kuluu kyllä talvisin ja jonkin verran energiajuomiapakko myöntää.”
Myöhänen on tehnyt auraustöitä jo 30 vuotta ja on tottunut talviajan haasteisiin. Pimeys ei pohjoisessa kasvaneen Myöhäsen mielialaa juurikaan hetkauta, mutta toki liukkailla keleillä on oltava mieleltään varovaisempi ja valppaampi. Ulkotöiden suurin haaste talvisin tarkoittaa sään vaihteluiden mukaisia vaihtelevia työvuoroja sekä etenkin yötöitä. Työssä jaksamiseen auttaa Myöhäsen mukaan huumori ja oikeanlainen asenne.
”Huumorini kukkii nimenomaan yöaikaan eikä väsyneenä tason edes tarvitse olla kovin korkea”, Myöhänen vitsailee. ”Asenteestahan se jaksaminen on kiinni. Keskityn siihen, että kesällä saa ottaa rennommin.”
Samoilla linjoilla on myös Oulun ja Raahen aluepäällikkö Harri Väänänen.
”Paras vinkkini mielekkääseen työhön on vuodenaikojen ja työn luonteen hyväksyminen. Talvella työ on raskaampaa kuin kesällä mutta keskityn itse siihen, että kevät tulee pian.”
Lumen aurausta Sodankylässä.
Alltime on voittanut kolme merkittävää 1.10.2024 alkavaa kunnossapitourakkaa pääkaupunkiseudulta. Urakoiden yhteenlaskettu arvo on noin 1.5 miljoonaa euroa vuodessa.
Alltime voitti Kirkkonummen kaupungin aluehoitourakka 2:n. Kolmivuotinen alueurakka käsittää katualueiden, asemien, katuvihreän, viheralueiden, kiinteistöjen piha-alueiden sekä lähiliikuntapaikan kunnossapito-, hoito- ja puhtaanapitotyöt ympärivuotisesti Kirkkonummen keskustan ja eteläpuolen alueilla.
Espoon kaupunki valitsi Alltimen kumppaniksi pyöräilyn laatureittien tehostetun talvihoidon kumppaniksi. Urakka pitää sisällään noin 23 kilometrin pyöräilyreitistön talvihoidon.
Keravan kaupungin kiinteistöpihojen talvikunnossapitourakassa Alltime tulee vastaamaan mm. Keravan koulujen, päiväkotien, terveyskeskuksen ja muiden kiinteistöjen ulkoalueiden talvikunnossapidosta.
”Hienoa päästä hoitamaan kolmea sisällöltään hieman erilaista urakkaa, joissa kummassakin pääsemme hyödyntämään vankkaa kunnossapito-osaamistamme. Urakat tukevat hyvin jo käynnissä olevia katujen, kiinteistöjen ja metroasemien hoitourakoitamme Etelä-Suomessa, ja niiden myötä meillä on entistäkin vahvempi asema pääkaupunkiseudulla,” kertoo Ville Komulainen, liiketoimintajohtaja, Infrapalvelut maalla, Alltime Suomi.
Alltimella on ennestään erilaisia kunnossapidon alueurakoita mm. Rovaniemellä, Järvenpäässä, Kirkkonummella, Helsingissä, Vantaalla ja Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenteen kohteissa.
Lisätietoja
Antti Kalske, markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Alltime Group antti.kalske@alltime.fi p. 040 569 1534
Alltime lyhyesti
Alltimen visiona on kehittyä Pohjoismaiden johtavaksi rakennetun elinympäristön kunnossapitäjäksi. Me hoidamme ennakoivana ja välittävänä kumppanina kiinteistöpalvelut, puhtauspalvelut sekä infrastruktuurin kunnossapidon maalla ja vesillä. Noin 1000 työntekijäämme Suomessa ja Ruotsissa helpottavat asiakkaidemme elämää ylläpitämällä sujuvia ja turvallisia elinympäristöjä. Alltime Groupin omistaa kotimainen pääomasijoitusyhtiö MB Rahastot yhdessä toimivan johdon kanssa.
Miten saadaan yli miljoona matkustajaa kuukaudessa kulkemaan sujuvasti lennoilleen samalla, kun tavoitellaan lentoasemalla toimivan kaluston hiilipäästöjen minimoimista? Finavialla haastetta lähestytään kokonaisvaltaisesti, ja tässä Alltimen kunnossapidollakin on ollut tärkeä rooli jo useamman vuoden ajan. Siksi voit bongata talvikaudella alueelta mm. ensimmäisen tuotantokäytössämme olevan täyssähköisen pyöräkuormaajan!
Lentoasemayhtiö Finavian tavoitteena on tarjota erinomainen asiakaskokemus yli miljoonalle kuukausittain Helsinki-Vantaan lentokentällä asioivalle asiakkaalleen, sekä saavuttaa nettonollapäästöt omassa toiminnassaan vuonna 2024. Hyvä asiakaskokemus lähtee liikkeelle jo lentoasemalle saavuttaessa. Siksi lentoaseman ulkoalueiden kunnossapidosta vastaavalla Alltimella on tärkeä rooli edesauttaa lukemattomien taksia, bussia tai omaa autoa käyttävien matkustajien sujuvaa saapumista ja kotiinpaluuta.
”Haluamme tarjota jokaiselle matkustajalle hyvän ja sujuvan asiakaskokemuksen, ja Alltime on siinä tärkeässä roolissa ylläpitämässä Helsinki-Vantaan ulkoalueiden kunnossapitoa. Yhteistyökumppanina Alltime on nopea reagoimaan palautteisiimme, ja tilaamamme erityistyöpyynnöt ovat onnistuneet hyvin,” kuvaa Pyry Pennanen, Helsinki-Vantaan lentoaseman kunnossapitopäällikkö, Finavia, jo useamman vuoden jatkunutta yhteistyötä.
Finavian toiminta Helsinki-Vantaan lentoasemalla on ollut hiilineutraalia vuodesta 2017. Kunnianhimoiset vastuullisuustavoitteet puolestaan heijastuvat myös Finavian odotuksiin yhteistyökumppaneita kohtaan. Esimerkiksi hankinnat ja palveluntuottajien valinnat tehdään taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristövastuutekijät huomioiden.
”Kunnossapidon kalustossamme käytämme uusiutuvia polttoaineita tai sähköistä kalustoa. Meille on tärkeää, että myös kumppanimme tekevät aktiivisesti toimia kestävän lentoliikenteen edistämiseksi,” Pennanen kertoo. ”Edistämme vastuullisia hankintoja eettisten periaatteidemme kautta ja tavoitteemme on, että keskeiset toimittajamme, mukaan lukien Alltime, noudattavat periaatteitamme ja hankimme palveluita, jotka on tuotettu taloudelliset-, sosiaaliset- ja ympäristövastuutekijät huomioiden.”
Yhtenä konkreettisena esimerkkinä haasteeseen vastaamisesta Alltime on pilotoinut sähköisen pyöräkuormaajan käyttöä Helsinki-Vantaan ulkoalueilla talvella 2024. Kyseessä on ensimmäinen Alltimen tämän kokoluokan sähköinen työkone tuotantokäytössä, vaikka autokannan ja pienempien työkoneiden muuntaminen sähköisiksi on ollut käynnissä jo pidempään. Käyttökokemusten kautta arvioidaan sähköisten työkoneiden käyttöä myös jatkossa.